Hoe zuig je eigenlijk … GFK?

Het beste direct op het afzuigpunt! Want de GFK-verwerking is voor een groot deel handwerk, wat betekent dat er mensen in de onmiddellijke nabijheid zijn en GFK-stoffen gevaarlijk voor de gezondheid zijn.

GFK bevat vandaag de dag weliswaar geen kankerverwekkend materialen meer. Maar bij de verwerking, vooral bij het polijsten, ontstaat fijn vezelstof, wat deels inhaleerbaar is. Dat betekent: De diameter is kleiner dan 3 μm en de lengte maximaal 5 μm. Dit fijnstof belast de luchtwegen. Het dringt binnen in de longblaasjes (alveoli) en zetten zich daar af. Vaker inademen van deze fijne stofdeeltjes kan tot chronische aandoeningen (COPD, chronische obstructieve longziekte) leiden.


Hoe je GFK-stoffen het beste opzuigt laat een blik op de rotorbladproductie van een toonaangevende Europese fabrikant van windturbines zien. De rotorbladen, die tot 75 meter lang kunnen zijn, worden hier vervaardigd uit halffabrikaten van glasvezelversterkt kunststof en krijgen in polijstprocessen de gewenste perfecte contour met een glad oppervlak.

Voor deze taak gebruikt de onderneming uitsluitend handslijpmachines met geïntegreerde afzuiging. Het slijpstof wordt rechtstreeks bij de ontstaansbron afgezogen en via lange slangen naar een Ruwac-zuiger in stof-Ex-versie (zone 22) gevoerd. Dit geldt ook voor andere bewerkingsprocessen zoals zagen en boren. Intensief slijpen is ook nodig bij de randbewerking, waar naast stof ook spaanders en bramen als zuigmateriaal ontstaan.
Directe afzuiging voorkomt niet alleen gezondheidsrisico's van de medewerkers. Het voorkomt ook dat slijpstof zich op het oppervlak van de rotorbladen afzet en de kwaliteit ervan aantast. En de integratie in het gereedschap zorgt voor ergonomisch werken.